Jak wesprzeć leczenie grzybicy za pomocą diety?

Infekcje grzybicze to stosunkowo powszechny problem. Według badań 75% kobiet co najmniej raz w życiu zapada na tą infekcję. Warto podkreślić, że drożdżaki Candida albicans, które najczęściej odpowiadają za zakażenia grzybicze, są również naturalnie obecne w organizmie człowieka. Jednak w sytuacji ich wzmożonej kolonizacji i obniżonej odporności mogą stać się przyczyną tak zwanej kandydozy.

Czynnikami predysponującymi do wzrostu kolonii drożdżaków są: antybiotykoterapia, przyjmowanie cytostatyków, cukrzyca, zwiększone stężenie estrogenów, spadek odporności, stosowanie terapii hormonalnej, a także niedobór żelaza.

W grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na kandydozę są kobiety w ciąży, które narażone są na infekcje kanału rodnego ze względu na zmiany hormonalne.

Metodą leczenia grzybicy jest odpowiednia farmakoterapia dobrana przez lekarza. To jednak nie wszystko.

W celu odbudowania wewnętrznego mikrobiomu rekomendowana jest suplementacja odpowiednimi probiotykami i prebiotykami. Naturalnym źródłem probiotyków będą kiszonki, a prebiotyków niektóre węglowodany i błonnik, które można dostarczyć spożywając m.in. cykorię, fasolę, owies, czosnek, cebulę czy szparagi.

Dieta a grzybica

Z niektórych badań wynika, że dieta ograniczająca łatwoprzyswajalne węglowodany (w tym cukry) sprzyja zmniejszeniu liczby grzybów z grupy drożdży we krwi. Ponadto odpowiednia dieta może pozytywnie wpływać na jakość mikrobioty naszego organizmu.

Żywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne dla zachowania zdrowia składniki, dlatego nie powinny być stosowane restrykcyjne diety eliminacyjne. Codzienna dieta nie powinna być oparta na wysokoprzetworzonych produktach spożywczych bogatych w cukry, które stanowią dobrą pożywkę dla drożdżaków.

Wskazane jest spożywanie produktów mało przetworzonych i o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że w codziennych posiłkach powinny znaleźć się produkty zbożowe pełnoziarniste, jak chleb razowy na zakwasie, makarony z mąki razowej (np. pszennej, gryczanej), czy z brązowego ryżu oraz gruboziarniste kasze, jak kasza gryczana, pęczak, kasza owsiana lub ryż dziki, a także warzywa i owoce. Dieta powinna być również źródłem dobrej jakości białka – ryby, nasiona roślin strączkowych, chude gatunki mięs oraz jaja. Istotne ze względów na działanie przeciwzapalne będą miały nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są na przykład orzechy, pestki dyni lub sezamu oraz oleje roślinne.

A co z produktami mlecznymi? Według niektórych źródeł rekomenduje się spożywanie wyłącznie jogurtów naturalnych ze względu na pozytywnie wpływające na zdrowie probiotyki. Podobnie jak dodatek kiszonek w postaci m.in. kiszonej kapusty i ogórków.

Z diety warto jest wykluczyć cukier. Jego źródłem są słodycze, smakowe jogurty i inne produkty mleczne, napoje słodzone, soki owocowe, ale także gotowane sosy, musztarda lub ketchup. Z tego powodu ważne jest czytanie składu z etykiet wybieranych przez nas produktów.

O tym jak dokładnie zbilansować swoją dietę, aby skutecznie zapobiegać lub wesprzeć leczenie infekcji grzybiczych możecie dowiedzieć się na indywidualnej konsultacji dietetycznej.

 

autor:  mgr inż. Joanna Giza-Gołaszewska, dietetyk kliniczny