Jak powinna wyglądać dieta u kobiety z endometriozą?

Visitors have accessed this post 622 times.

Właściwe odżywianie stanowi istotny element leczenia endometriozy. Dieta może znacząco poprawić jakość życia kobiety poprzez zmniejszenie dolegliwości bólowych. Jadłospis powinniśmy opierać na zasadach diety przeciwzapalnej, z uwzględnieniem współistniejących chorób i dolegliwości.

Jak możemy sobie pomóc? Otóż przyczyną silnych dolegliwości bólowych u kobiet z endometriozą jest nadprodukcja prostaglandyn (PGF2). Prostaglandyny są kwasami tłuszczowymi, które pochodzą z fosfolipidów zawartych w diecie.

Kiedy ograniczymy spożycie kwasów tłuszczowych stymulujących produkcję PGF2 (tłuszcze nasycone) możemy znacznie zniwelować dolegliwości bólowe. Dodatkowo dostarczając organizmowi większych ilości tłuszczów nienasyconych, bogatych w kwasy omega-3, obniżamy poziom prostaglandyn w organizmie.

Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ stosowania diety bogatej w kwasy omega-3 na obniżenie ryzyka rozwoju endometriozy.

Kolejnym krokiem, jaki powinniśmy podjąć, jest zwiększenie podaży błonnika, który reguluje procesy trawienne. Zmniejsza on także poziom estrogenów w organizmie, powodujących przerost błony śluzowej macicy. Rekomendowana porcja błonnika na dobę wynosi 25 g.

W naszej diecie powinny znaleźć się: pełnoziarniste pieczywo i makarony, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, warzywa i owoce, oliwa z oliwek, olej lniany, siemię lniane oraz orzechy włoskie.

Zawarte w owocach oraz warzywach antyoksydanty wpływają na odporność organizmu oraz są niezbędne do utrzymania równowagi hormonalnej. Badania pokazują, że duże ilości owoców i zielonych warzyw w diecie wiążą się z 40% spadkiem ryzyka rozwoju endometriozy. Warto więc uwzględnić w diecie m.in. brokuły, brukselkę, szparagi, kapustę, awokado, czosnek, cebulę, soczewicę, czerwoną fasolę, jagody, wiśnie, porzeczki, żurawinę, a także kiszonki.

Kobiety z endometriozą powinny znacznie ograniczyć, a najlepiej zupełnie wyeliminować spożycie czerwonego mięsa, ze względu na jego silne właściwości prozapalne. Czerwone mięso można zamienić na ryby, chude mięso z indyka czy kurczaka.

Także pełnotłuste produkty mleczne mogą przyczyniać się do zwiększonej produkcji prostaglandyn.

Należy pamiętać o szkodliwym wpływie na rozwój endometriozy pożywienia typu fast-food, cukru i wysoko przetworzonej żywności (np. słone i słodkie przekąski, słodycze, ciasta, lody, napoje gazowane, masowo produkowane pieczywo, margaryna, posiłki gotowe do odgrzania czy zupy typu instant).

Warto natomiast wspomnieć o korzystnych dla samopoczucia produktach „superfood’’. Zawarty w pestkach dyni i słonecznika cynk wpływa pozytywnie na stan emocjonalny. Z kolei naturalne sterole roślinne, które znajdziemy w czosnku, groszku czy selerze blokują receptory estrogenowe.

Pamiętać należy także o regularnych posiłkach, nawadnianiu organizmu oraz wyeliminowaniu alkoholu i kawy.

Całokształt działań takich jak dieta, aktywność fizyczna, środki farmakologiczne, a w ostateczności operacja dają szansę na pozytywne efekty w leczeniu endometriozy.

Dieta i aktywność fizyczna są czynnikami, na które kobieta ma największy wpływ.

 

autor: Paulina Błaszczak, dietetyk kliniczny, psychodietetyk