Jednak ich konsumpcja w trakcie ciąży i karmienia piersią wymaga pewnych środków ostrożności:
🔸 Spożywanie jadalnych gatunków grzybów, takich jak np. pieczarki, kurki czy borowiki jest bezpieczne
🔸 Unikaj jedzenia surowych grzybów. Trzeba je bardzo dokładnie oczyścić i poddać obróbce termicznej, najlepiej duszeniu lub gotowaniu
🔸 Nie przesadzaj z ilością grzybów w diecie. Dla niektórych kobiet mogą być one ciężkostrawne, szczególnie, gdy są smażone
🔸 Zrezygnuj z jedzenia grzybów, jeśli cierpisz na zaparcia, zgagę czy mdłości
🔸 Grzyby nie przechodzą do mleka kobiecego jako ciężkostrawna substancja, która może powodować jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego dziecka
🔸 Wybieraj tylko grzyby pochodzące z pewnego źródła!
🔸 Unikaj zbierania grzybów samodzielnie, jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem. Część grzybów trujących bardzo przypomina grzyby jadalne
🔸 Unikaj kupowania grzybów od przypadkowych sprzedawców, którzy ustawiają się przy leśnych drogach. Ich pomyłka może Cię sporo kosztować!
Warto pamiętać, że toksyny znajdujące się w trujących gatunkach grzybów przenikają przez łożysko i do pokarmu kobiecego. Mogą poważnie zaszkodzić zarówno mamie, jak i dziecku, powodując uszkodzenie wątroby i nerek.
Dlatego trzeba mieć stuprocentową pewności, że spożywany grzyb jest jadalny.
autor: dr n. med. Anita Hamela-Olkowska