Dieta płodności w endometriozie

W ostatnich latach wiele badań naukowych skupia się na związku diety z ryzykiem występowania endometriozy. Okazuje się, że zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości bólowe, przeciwdziałać zaostrzeniu choroby oraz poprawić płodność.

W ostatnich latach wiele badań naukowych skupia się na związku diety z ryzykiem występowania endometriozy. Okazuje się, że zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości bólowe, przeciwdziałać zaostrzeniu choroby oraz poprawić płodność.

Dieta kobiet chorujących na endometriozę powinna być przede wszystkim bogata w składniki odżywcze oraz witaminy. Badania wykazały, że dieta bogata w antyoksydanty tj. witaminę C i E oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia endometriozy. Dodatkowo stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym o charakterze przeciwzapalnym poprawia gospodarkę hormonalną i przyczynia się do regulacji owulacji.

Dobrym źródłem witaminy E są:

  • awokado,
  • oleje roślinne np. olej z pestek winogron,
  • orzechy włoskie, migdały, pestki dyni,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • zielone warzywa (sałata, szpinak, brokuły, cukinia, szparagi).

Bogate w witaminę C są warzywa i owoce, przede wszystkim:

  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • owoce jagodowe,
  • cytrusy.

W jadłospisie warto zadbać również o podaż kwasu foliowego oraz witaminy B12. Niedobór witaminy B12 przyczynia się do zaburzeń owulacji oraz niewłaściwej implantacji zarodka. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, produkty nabiałowe, jaja i ryby. Udowodniono także, że suplementacja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na stężenie hormonów płciowych, proces zapłodnienia i rozwój zarodka.

Produkty bogate w kwasy omega-3 to m.in.:

  • tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, sardynki)
  • siemię lniane,
  • olej lniany,
  • orzechy włoskie,
  • awokado.

Co ciekawe, w doniesieniach naukowych możemy znaleźć też informację, iż zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego o 10 g na dobę zmniejsza ryzyko wystąpienia niepłodności o 44% wśród kobiet powyżej 32. roku życia.

W terapii endometriozy, oprócz leczenia operacyjnego i farmakologicznego, bardzo ważny jest zdrowy styl życia, w tym indywidualny dobór diety. Warto zatem zwrócić się o pomoc do dietetyka klinicznego. Na podstawie szczegółowego wywiadu i analizy nawyków żywieniowych zaproponuje on indywidualne zalecenia dietetyczne oraz ustali plan żywieniowy.

 

autor: Paulina Błaszczak, dietetyk