W ostatnich latach wiele badań naukowych skupia się na związku diety z ryzykiem występowania endometriozy. Okazuje się, że zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości bólowe, przeciwdziałać zaostrzeniu choroby oraz poprawić płodność.
W ostatnich latach wiele badań naukowych skupia się na związku diety z ryzykiem występowania endometriozy. Okazuje się, że zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości bólowe, przeciwdziałać zaostrzeniu choroby oraz poprawić płodność.
Dieta kobiet chorujących na endometriozę powinna być przede wszystkim bogata w składniki odżywcze oraz witaminy. Badania wykazały, że dieta bogata w antyoksydanty tj. witaminę C i E oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia endometriozy. Dodatkowo stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym o charakterze przeciwzapalnym poprawia gospodarkę hormonalną i przyczynia się do regulacji owulacji.
Dobrym źródłem witaminy E są:
- awokado,
- oleje roślinne np. olej z pestek winogron,
- orzechy włoskie, migdały, pestki dyni,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- zielone warzywa (sałata, szpinak, brokuły, cukinia, szparagi).
Bogate w witaminę C są warzywa i owoce, przede wszystkim:
- natka pietruszki,
- papryka,
- owoce jagodowe,
- cytrusy.
W jadłospisie warto zadbać również o podaż kwasu foliowego oraz witaminy B12. Niedobór witaminy B12 przyczynia się do zaburzeń owulacji oraz niewłaściwej implantacji zarodka. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, produkty nabiałowe, jaja i ryby. Udowodniono także, że suplementacja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na stężenie hormonów płciowych, proces zapłodnienia i rozwój zarodka.
Produkty bogate w kwasy omega-3 to m.in.:
- tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, sardynki)
- siemię lniane,
- olej lniany,
- orzechy włoskie,
- awokado.
Co ciekawe, w doniesieniach naukowych możemy znaleźć też informację, iż zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego o 10 g na dobę zmniejsza ryzyko wystąpienia niepłodności o 44% wśród kobiet powyżej 32. roku życia.
W terapii endometriozy, oprócz leczenia operacyjnego i farmakologicznego, bardzo ważny jest zdrowy styl życia, w tym indywidualny dobór diety. Warto zatem zwrócić się o pomoc do dietetyka klinicznego. Na podstawie szczegółowego wywiadu i analizy nawyków żywieniowych zaproponuje on indywidualne zalecenia dietetyczne oraz ustali plan żywieniowy.
autor: Paulina Błaszczak, dietetyk