W ostatnich latach wiele badań naukowych skupia się na związku diety z ryzykiem występowania endometriozy. Okazuje się, że zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości bólowe, przeciwdziałać zaostrzeniu choroby oraz poprawić płodność.
W ostatnich latach wiele badań naukowych skupia się na związku diety z ryzykiem występowania endometriozy. Okazuje się, że zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowany plan żywieniowy mogą złagodzić dolegliwości bólowe, przeciwdziałać zaostrzeniu choroby oraz poprawić płodność.
Dieta kobiet chorujących na endometriozę powinna być przede wszystkim bogata w składniki odżywcze oraz witaminy. Badania wykazały, że dieta bogata w antyoksydanty tj. witaminę C i E oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia endometriozy. Dodatkowo stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym o charakterze przeciwzapalnym poprawia gospodarkę hormonalną i przyczynia się do regulacji owulacji.
Dobrym źródłem witaminy E są:
Bogate w witaminę C są warzywa i owoce, przede wszystkim:
W jadłospisie warto zadbać również o podaż kwasu foliowego oraz witaminy B12. Niedobór witaminy B12 przyczynia się do zaburzeń owulacji oraz niewłaściwej implantacji zarodka. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego tj. mięso, produkty nabiałowe, jaja i ryby. Udowodniono także, że suplementacja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 korzystnie wpływa na stężenie hormonów płciowych, proces zapłodnienia i rozwój zarodka.
Produkty bogate w kwasy omega-3 to m.in.:
Co ciekawe, w doniesieniach naukowych możemy znaleźć też informację, iż zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego o 10 g na dobę zmniejsza ryzyko wystąpienia niepłodności o 44% wśród kobiet powyżej 32. roku życia.
W terapii endometriozy, oprócz leczenia operacyjnego i farmakologicznego, bardzo ważny jest zdrowy styl życia, w tym indywidualny dobór diety. Warto zatem zwrócić się o pomoc do dietetyka klinicznego. Na podstawie szczegółowego wywiadu i analizy nawyków żywieniowych zaproponuje on indywidualne zalecenia dietetyczne oraz ustali plan żywieniowy.
autor: Paulina Błaszczak, dietetyk
ul. Ateńska 10
03-978 Warszawa (Saska Kępa)
Poniedziałek – piątek 8.00 – 21:00
Sobota 8:00 – 15:00